Foreningen for Folkesundhedsvidenskab inviterer til nytårskur i samarbejde med Djøf. Kom og skål 2024 ind og hør om kost, sundhed og vægttab.
Dette arrangement blev afholdt den 21. februar 2024
Hvert år i januar fyldes dagblade, magasiner og sociale medier med vægttabstrends. Hvorfor hopper så mange med på de nye trends i stedet for at holde os kritisk til løfterne om den lette vej til et sundere liv?
Slankekure og livsstilsændringer er ineffektive til at opnå en varigt lavere vægt. De virker heller ikke til at mindske forekomsten af hjertekarsygdom.
På trods af den entydige evidens på dette område står der vægttab på menuen i næsten alle behandlingsvejledninger i sundhedsvæsnet. Vi ved, at vægtsnak og fokus på vægt og vægtkategorisering medfører nedsat kropstilfredshed, og at nedsat kropstilfredshed er en stærk risikofaktor for udvikling af blandt andet spiseforstyrrelser og depression.
Mange mennesker lever med yoyo-vægt og stigmatiserer sig selv som dovne og uduelige. Selvstigmatisering er i langtidsstudier relateret til vægtøgning og højt blodtryk, men kun få forsker i skadevirkninger af vægttabskulturen. Mens antallet af tykke stiger og stiger, falder og falder forekomsten af dødsfald relateret til hjertekarsygdom. Slankekursparadigmet og dets logik har spillet fallit. Men hvad er alternativet? Hvis vægten ikke skal ned, må den blive hvor den er.
Vægtneutral sundhed er en alternativ sundhedsmodel. Man kan godt være tyk og sund – såvel som man kan være tynd og usund. Det vægtneutrale sundhedsparadigme bygger på kropsrespekt, kropsdiversitet, intuitiv spisning, selvomsorg og nydelsesfuld bevægelse. Sundhed er ikke et tal på en vægt, men fysisk, mental, social og eksistentiel velvære – og det er for alle, uanset kropsfacon.
På Center for Almen Medicin forskes der i at udvikle og pilotteste en vægtneutral sundhedsindsats. Praktiserende læge og lektor Rasmus Køster-Rasmussen folder evidensen på området ud og inviterer til debat.
Som forberedelse kan du lytte til podcastserien Radio Ligevægt. Hvis du har god tid, og vil have det hele med, så start med afsnit #1. Ellers start med afsnit #24 og tag den derfra.
Vi slutter af med et glas bobler.
FORENINGEN FOR
FOLKESUNDHEDSVIDENSKAB
Svenstrupvænget 5
5260 Odense S
admin@folkesundhedsvidenskab.dk
CVR: 32685048